Δίνει τη ζωή του για το συνεταιρισμό ανέβασε στα Καλάβρυτα τον Σκλαβενίτη

Τα δημοσιεύματα από μέσα εθνικής εμβέλιας που αναφέρονται στον συνεταιρισμό Καλαβρύτων αλλά και προσωπικά στον διευθυντή του κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο συνεχίζονται. Απόσπασμα από δημοσίευμα του Γιάννη Πανάγου για την AGRENDA.

http://www.agronews.gr

»Είναι κάποιες φορές που ένας άνθρωπος και μια σύμπτωση, είναι αρκετά για να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας ενός τόπου.

Στα Καλάβρυτα, για παράδειγμα, όπου κυματίζει περήφανα ένα από τα τελευταία λάβαρα της συνεταιριστικής ιδέας,
η παρουσία του Θανάση Παπαδόπουλου, ενός άξιου τεχνοκράτη με σαφές βέβαια πολιτικό στίγμα, συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερά αναπτυξιακή πορεία ενός τοπικού συνεταιρισμού, ο οποίος προσεγγίζει σήμερα σε τζίρο τα 30 εκατ. ευρώ.
Η ευνοϊκή συγκυρία ή σύμπτωση, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ήταν η στιγμή της γνωριμίας του με τον Σπύρο Σκλαβενίτη, μια εμβληματική μορφή στον κλάδο της λιανικής και των σούπερ μάρκετ.
Ήταν περί τα τέλη του 1983 σχεδόν, μόλις είχε αναλάβει διευθυντής στον μικρό τότε συνεταιρισμό των Καλαβρύτων, που ο Θανάσης Παπαδόπουλος χτύπησε την πόρτα του αείμνηστου κυρ Σπύρου. ∆εν πέρασε καιρός και ο διορατικός μπακάλης, με 3-4 μαγαζιά εκείνη την εποχή, του ζήτησε να διαθέτει από τα καταστήματά του το σύνολο της παραγωγής φέτας του τυροκομείου της ΕΑΣ. Από τότε, λες κι άλλαξε η τύχη των Καλαβρυτινών. Μεγάλωνε ο Σκλαβενίτης και μεγάλωναν μαζί και τα Καλάβρυτα. Τα τέσσερα καταστήματα του Σκλαβενίτη μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν σαράντα και μετά 140 και το «συμβόλαιο τιμής» με την Ένωση Καλαβρύτων παρέμεινε ακλόνητο στην πορεία
του χρόνου. ∆εν άλλαξε τίποτα στη σχέση των Καλαβρύτων με τη μεγάλη αλυσίδα, ούτε μετά την απορρόφηση του δυκτίου καταστημάτων του Μαρινόπουλου.

Σήμερα τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη ξεπερνούν τα 400 και η σύγχρονη τυροκομική μονάδα των Καλα-βρύτων παραμένει ο αποκλειστικός προμηθευτής φέτας της αλυσίδας.
Εγγυητής σ’ αυτή τη γνήσια επαγγελματική σχέση και συνεργασία, παραμένει ο ασπρομάλλης πλέον διευθυντής Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος, μετά από μια σύντομη διακοπή για χάρη της παρουσίας του στο Εθνικό Κοινοβούλιο (βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009), επέστρεψε στο πόστο του. Άλλωστε γι’ αυτή τη θέση, είχε αφήσει το 1983 μια πετυχημένη θητεία στον όμιλο της KOSMOCAR AE (Audi και VW).
Για χάρη της ΕΑΣ και των Καλαβρύτων είχε αφήσει τη ζωή της Αθήνας και μάλιστα στα πρώτα ένδοξα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ από τα σπλάχνα, του οποίου προέρχεται.
∆εν έμεινε μακρυά απ’ αυτή τη θέση, ούτε στα 12 χρόνια της ∆ημαρχίας του στον πρώτο Καποδιστριακό ∆ήμο Καλαβρύτων, όπου επίσης έχει αφήσει παρακαταθήκη. Ο συνεταιρισμός, πάντως, ήταν αυτός που ανέπτυξε την αιγοπροβατοτροφία της περιοχής, ήταν αυτός που κράτησε τους Καλαβρυτινούς στον τόπο τους, ήταν αυτός που έκανε τον Θανάση Παπαδόπουλο -ισόβιο διευθυντή της ένωσης, να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στα Καλάβρυτα.

Εδώ η σχέση παραμένει αναλλοίωτη.»

Σχετικές δημοσιεύσεις